Met de trein naar Berlijn

met de trein naar duitsland reizen vanuit brussel

Met de prijs van het vliegtuig en sneller als de auto en het comfort alsof je thuis op de bank zit kan je met de trein naar Berlijn reizen. De hoofdstad in Duitsland is een populaire bestemming met vele bezienswaardigheden en activiteiten. Er is voor elk wat wils, cultuur, natuur, shoppen of voor zaken, deze stad is ’the place to be’. Als je de reis vanuit Brussel start zit je onder de 7 uur en na bijna 800 km in het hart van het centrum om direct te genieten van Berlijn.

Route met trein naar Berlijn

route brussel luik keulen berlijnDe meest populaire route start in Brussel (Bruxelles Midi /Brussel Zuid). Op het treinstation Brussel reis je via Brussel Noord/Bruxelles Nord en Luik/Liège-Guillemins met slechts 1 overstap naar Berlijn. Deze overstap bevind zich in Keulen op Köln Hbf. Hervat vervolgens de reis naar het treinstation Berlin Hbf (tief) in Berlijn. De meest aannemelijke route is met de hogesnelheidstrein de ICE. Andere mogelijkheden zijn deels met de Eurostar of IC (InterCity) naar Keulen om vervolgens over te stappen op de ICE. De volledige reis met de ICE duurt ongeveer 6:30 uur.

Om 6:23 gaat deze verbinding als eerst en zal ook nog vertrekken op de volgende tijden:

  • 06:23
  • 08:23
  • 10:25
  • 12:25
  • 14:25
  • 16:23

Later is niet echt meer vanzelfsprekend aangezien je dan de nacht moet overbruggen in Keulen.

Andere mogelijkheden vanuit Brussel:

 • Met de IC naar Luik (Liège-Guillemins) en de Eurostar naar Keulen (Köln Hbf) en vervolgens de ICE naar Berlijn. Deze route duurt een half uurtje langer met een totaaltijd van 7:13 uur.
 • Je kan ook met de Eurostar naar Köln Hbf reizen en daarna met de ICE. Dit is net zo snel als dat je de volledige treinreis met de ICE zou reizen. Totaaltijd is dus ook 6:41 uur. De prijs ligt echter wel een stuk hoger.
 • Overige opties: IC verbindingen naar Köln Hbf en dan alsnog ICE echter zal dit 2 a 3 uur langzamer en vergelijkbare prijs.

Begint je reis anders dan Brussel dan is er de mogelijkheid om met de IC of Eurostar (vanuit Antwerpen) naar Brussel te reizen. Woon je echter meer in het oosten dan is het best om naar Luik te reizen om vanuit daar verder te gaan naar Keulen om in Berlijn te eindigen.

treinstops route brussel berlijn met ice trein

Trein Brussel naar Berlijn Goedkoop?

Als je op tijd boekt kan je al voor 19,90 euro met de trein naar Berlijn reizen. Deze prijs is in de tweede klas van de ICE trein. Treintickets naar Berlijn boek je het beste zo’n 3 a 4 maanden voor vertrek. Wil je meer comfort en luxer reizen dan kan je ook in de eerste klas reizen. De prijs zal dan 31,90 euro euro per enkele reis zijn. Bovenstaande geldt voor de volledige reis in de ICE en is veelal de eerste treinrit die om 6:25 start. De prijzen vallen in de categorie Non-flex tarief. Wijzigen of annuleren is niet of zeer beperkt mogelijk. Wil je iets meer flexibiliteit dan kost dat + € 5,00 (Mid-flex tarief). Dit houdt in dat er beperkte flexibiliteit is (met omwisseling van het treinticket of gedeeltelijke terugbetaling). Wil je meer flexibiliteit dan zal uiteraard de prijs verhoogt worden. Het Full-flex tarief is aanzienlijk duurder waarbij het ticket van 20 naar meer dan 150 euro gaat.

Reis je vanuit een andere stad of is je vertrekstation anders dan die van Brussel dan val je in het ‘Europa Spezial’ tarief. Dit heet ook wel EBS en dit treintarief geldt bij ieder vertrekstation in België. Dus of u nu bijvoorbeeld vanuit Gent, Brugge of Antwerpen vertrekt, de prijs is hetzelfde.

Video Brussel trein naar Berlijn

Nieuws

 • bezoek de mooiste bezienswaardigheden van Berlijn: Brandenburger Tor, Rijksdag, Gendarmenmarkt, Holocaustmonument en vergeet de Berlijnse muur natuurlijk niet voordat u weer terugreist met de trein vanuit Berlijn.

Tags: met de trein naar berlijn, trein brussel berlijn, brussel berlijn trein, trein berlijn brussel, trein naar berlijn, trein naar berlijn vanuit brussel, brussel berlijn, trein naar berlijn goedkoop