Trein naar Amsterdam

Reis gemakkelijk met de trein naar Amsterdam. Het is een stuk sneller als het vliegtuig, kan overal in België starten met de treinreis en nog eens comfortabel en gezellig ook. U kunt met de IC (intercity) naar de hoofdstad van Nederland in de provincie Noord-Holland maar ook met de Thalys. Dit is een hogesnelheidstrein die start op het treinstation in Amsterdam en eindigt in Paris Noord, en terug natuurlijk. Het grootste verschil met de IC en de Thalys is de reisduur. Daarom valt de keuze vaak op de snelle Thalys naar Amsterdam.

Thalys Amsterdam

Deze hogesnelheidstrein start zijn route in Parijs en zal zijn weg vervolgen via België naar Nederland.

trein thalys antwerpen brussel amsterdam

Treinkaartjes zijn tot drie maanden voor vertrek te koop. Hoe verder u ze van te voren besteld hoe goedkoper het in vele gevallen zal zijn. Er zijn 2 verschillende klasse waarin u treintickets kunt boeken en dat zijn Comfort 1 en Comfort 2. Beide klasse bieden stopcontacten aan de zitplaats. Er zijn maaltijden, snacks en drank te bestellen in de barrijtuig. In dit rijtuig is tevens internet te koop voor Comfort 2 klasse. Wat biedt Comfort 1 wat Comfort 2 niet heeft?

thalys trein barrijtuig

  • Ruimere zitplaats met extra beenruimte
  • Internet via WIFI (comfort 2 tegen betaling)
  • Internationale kranten
  • Maaltijd
  • Taxi reserveren aan boord
  • VIP-lounges

Naast de 2 verschillende klasse kan je tarief ook afhankelijk zijn van het flexibiliteitsniveau waardoor er een mogelijkheid is om je treinkaartje kosteloos of tegen betaling te wijzigen of te annuleren. Tevens zijn er speciale tarieven voor bepaalde groepen zoals kinderen (jonger dan 4), jongeren (jonger dan 26), ouderen (ouder dan 59), gezinnen, kleine groepen (3 t/m 5 personen), rolstoelgebruiker, begeleider. Op het traject Antwerpen/Brussel naar Amsterdam rijdt de Thalys 12 keer per dag.

Thalys Brussel Amsterdam

De treinreis Brussel-Amsterdam is een populaire route onder de reizigers vanwege het zakendoen maar ook zeker voor de toeristen. De reis start op het treinstation Brussel-Zuid (Bruxelles-Midi). Via tussenstops bij Antwerpen CS, Rotterdam CS en Schiphol zal u arriveren bij het station Amsterdam Centraal Station. De reistijd voor dit traject is vanaf 1:50 uur. Als u op tijd boekt (2 tot 3 maanden voor vertrek) dan kunt u al per enkele reis vanaf 29 euro reizen. Deze treintickets hebben een beperkte beschikbaarheid. De eerste trein vertrekt om 6:21 uur en de laatste gaat om 20:52 uur.

Thalys Antwerpen Amsterdam

Het traject van Antwerpen naar Amsterdam is zeer geliefd onder de shoppers. Zowel voor de Nederlanders in Antwerpen als de Antwerpenaars in Amsterdam. Het vertrek zal op het treinstation Antwerpen Centraal Station zijn waar het vrij snel Nederland zal binnen rijden met Rotterdam als eerste stop. Via Schiphol zal u op Amsterdam CS aankomen in slechts 1:22 uur. De eerste Thalys trein naar Amsterdam vertrekt om 6:58. De laatste zal om 21:45 vertrekken. De goedkoopste treintickets zijn al vanaf 29 euro met een beperkte beschikbaarheid. Op tijd boeken dus! (tot drie maanden voor vertrek).

Overige vertreksteden

Andere grote steden zoals Gent (Gent St Pieters, 36 euro, reisduur 2:42), Charleroi (Charleroi Sud, 36 euro, reisduur 3:5) en Luik (Liège-Guillemins, 36 euro, reisduur 3:40) is het noodzakelijk om eerst de IC (intercity) naar Antwerpen of Brussel te nemen. Vervolgens zal u moeten overstappen op de Thalys om rechtstreeks naar Amsterdam te reizen.

IC trein Amsterdam

U kunt ook met de IC Brussel (Intercity Brussel) naar Amsterdam reizen vanaf diverse treinstations in België. Zie afbeelding voor de volledige route:

route ic trein brussel zuid antwerpen centraal amsterdam

Zoals u kunt zien zijn er meer stops vergeleken met de Thalys en onder andere daardoor zal de reisduur ook een stuk langer zijn. De prijzen zijn afhankelijk van de beschikbaarheid bij de Thalys ook vergelijkbaar (per enkele reis, retour is IC veelal goedkoper). Mocht u echter een andere eindstop hebben zoals Dordrecht dan kan het wel handig zijn. Voor de IC gelden twee verschillende klasse, 1ste en 2de klasse. De voordelen van de 1ste klasse zijn stopcontact bij zitplaats en bredere stoelen. De IC rijdt 16 keer per dag.

IC trein Brussel Amsterdam

Uw reist start niet perse op Brussel-Zuid/Bruxelles-Midi maar kan ook vanaf Brussel Centraal, Brussel-Noord of het nationale luchthaven van Brussel. Voordat de IC via Antwerpen Centraal Nederland binnenrijdt zijn er ook nog korte stops bij Mechelen en Antwerpen Berchem. De reisduur van dit traject met de Intercity is 3:19 uur. De eerste trein zal om 5:45 uur vertrekken. Dit lijkt een voordeel ten opzichte van de Thalys die ruim een uur  later vertrekt echter zal u alsnog later arriveren in Amsterdam. U kunt echter nog vroeger vertrekken om 4:50 zonder tijdverlies. U dient echter wel 3 keer over te stappen (Antwerpen CS, Roosendaal, Rotterdam CS). De laatste trein vertrekt om 20:45 met als aankomst 00:04. De treintickets voor de IC hebben een vaste prijs ondanks de beschikbaarheid. Voor 42 euro (tweede klas, dagretour 53,80 euro en weekendretour 50,40 euro) kunt u rechtstreeks naar 1 van de eindbestemmingen reizen. De 1ste klas kost 68,80 euro per enkele reis.

IC trein Antwerpen Amsterdam

Als vertrekstation Antwerpen Centraal Station kunt u ook rechtstreeks reizen naar verschillende steden in Nederland. De meest populaire steden zijn Rotterdam en natuurlijk Amsterdam. Ook Schiphol is aantrekkelijk voor goedkope internationale vluchten vanaf het vliegveld. De extra stops die worden aangedaan vergeleken met de Thalys zijn Roosendaal, Dordrecht en Den Haag. De eerste trein vertrek om 6:45. De reisduur van deze trip is 2:19 uur. U kunt ook om 5:50 vertrekken echter zijn er dan wel 2 tussenstops noodzakelijk (Roosendaal en Rotterdam). De reistijd blijft hetzelfde. De laatste trein vertrekt op 21:45. De vaste prijs in de 2de klas coupe is 31,40 euro (dagretour 39 euro en weekendretour 37,60 euro) en voor de 1ste klas 52,40 euro per enkele reis.

Overige vertreksteden

  • Liège-Guillemins – Maastricht – Amsterdam CS, 30,80 euro, 3:13 uur
  • Charleroi Sud – Antwerpen Centraal – ‘Rotterdam Centraal’ – Amsterdam Centraal, 49,80 euro, 3:57 uur
  • Gent St Pieters – Antwerpen-Berchem – Rotterdam Centraal – Amsterdam Centraal, 44,00 euro, 3:24 uur
Nieuws
  • 9 januari 2020: men reist steeds vaker met de trein. In 2019 is er een toename van meer dan 10% in verkochte treintickets gezien. Een van de meest populaire bestemmingen van Antwerpen en Brussel is de trein naar Amsterdam in Nederland.